Programma 2024

Programma Dementie Kennisparade 

Tijdens de registratie kun je de workshops kiezen. Aanmelden? Klik op https://dementiekennisparade.nl/register/

Ochtendprogramma

Timing Programma onderdeel Inhoud programma onderdeel
09:00 Inloop, registratie Welkom
09:45 Plenair programma Opening & Keynote Gerke de Boer
10:45 Workshopronde 1 Hieronder vind je meer informatie over de workshops
11:30 Pauze  
11:45 Workshopronde 2 Hieronder vind je meer informatie over de workshops
12:30 Einde ochtendprogramma  

Middagprogramma

Timing Programma onderdeel Inhoud programma onderdeel
13:15 Inloop, registratie Welkom
14:00 Plenair programma Opening & Keynote Gerke de Boer
15:00 Workshopronde 3 Hieronder vind je meer informatie over de workshops
15:45 Pauze  
16:00 Workshopronde 4 Hieronder vind je meer informatie over de workshops
16:45 Einde middag programma  


Workshopronde 1 & 3

Ronde 1 | 10:45 – 11:30 uur
Ronde 3 | 15:00 – 15:45 uur

# Titel Workshop Inhoud workshop Organisatie
1 Zingen als interventie in de dagelijkse zorgpraktijk voor mensen met dementie.

Ontdek de veelzijdige effecten van samen zingen:
Maartje de Lint deelt zowel wetenschappelijke achtergronden als praktijk voorbeelden over de waarde van samen zingen. Zo versterkt samen zingen de sociale verbinding met elkaar, kan de spraak stimuleren of vloeiender maken, kan angst en pijn verzachten en helpt door de aanmaak van ‘gelukshormonen’ voor een goede stemming. Daarbij is zingen een belangrijke uitlaadklep voor emoties. Emoties kunnen uiten geeft direct ontspanning en ruimte in lichaam en geest. Een lastige zorg handeling kan met samen zingen zomaar in een waar feestje transformeren.
Het is onze missie om de zorg voor jouw cliënt/e of dierbare te ondersteunen en verlichten!

Focus op positieve gezondheidseffecten
Zingen in de Zorg richt zich op de positieve gezondheidseffecten die zingen kan bewerkstelligen. Wij kennen en delen de wetenschap achter de heilzame kracht van samen zingen, als interventie om de algehele gezondheid en kwaliteit van leven te verbeteren en een gevoel van welzijn te bevorderen.

Zingen voor welzijn en ontwikkeling
De workshop is interactief en praktijkgericht, dus zullen we ook samen gaan zingen. Dit biedt jou als deelnemer de mogelijkheid om de transformerende kracht van zingen direct te ervaren. Wij helpen je met de eerste stappen en geven handvatten mee voor de praktijk.

Voor wie?
Of je nu arts, fysiotherapeut, specialist, mantelzorger, zorgverlener of thuiszorgmedewerker bent, onze workshop is ontworpen om een breed publiek aan te spreken.
Zingen in de Zorg kijkt ernaar uit om jou te ontmoeten. Wees welkom!

TED Zorg
2 Cognitieve problemen bij Parkinson We moeten de workshop nog uitwerken, maar we willen het interactief houden door uit te leggen tegen welke cognitieve problemen mensen met Parkinson (en de zorgverleners) tegen aan lopen, uitleg Edomah Woonzorggroep Samen
3 De Pieter Raat Stichting Mentorschap en bewindvoering De Pieter Raat Stichting
4 Interactieve workshop over het gesprek met mensen met Dementie in de palliatieve fase Interactieve workshop over het gesprek met mensen met Dementie in de palliatieve fase
Hoe kun je een persoon met dementie benaderen zoals hij dat zelf zou hebben gewild? Hoe en wanneer begin je het gesprek over wat belangrijk is het leven en wat iemand in een later stadium wel of niet meer zou willen?
Kan je angst vermijden door vroegtijdig in gesprek te gaan over de zorg in de laatste levensfase?
Omring
5 Cultuursensitiviteit in de (ouderen)zorg Ben jij je bewust van je eigen normen en waarden? Hoe houd je rekening met de normen en waarden van een ander? Graag gaan we het gesprek met je aan!
Hoe ga jij als zorgmedewerker of vrijwilliger om met cultuursensitieve zorg? Weet jij wat je cliënt/vrijwilliger/collega belangrijk vindt en nodig heeft? Ook al verschillen manieren van denken en doen, of hoe zij in het leven staan. Het gaat hierbij niet alleen om culturele verschillen maar ook om verschillen in leefstijl en sociale verschillen.
Stichting NIKO 
6 Inzicht in gedrag bij dementie en praktische handvatten: voor vrijwilligers Mensen met dementie verwerken prikkels en informatie op een andere manier omdat hun brein beschadigd is. Op welke manier maak je dan op een prettige manier contact? Het is belangrijk dat je mensen met dementie begrijpt en van daaruit handelt. Hoe doe je dat dan? Tijdens deze workshop gaan we dit samen praktisch onderzoeken en kijken we hoe je dit als vrijwilliger kunt toepassen bij mensen met dementie. Geriant
7 Virtual Reality; kennismaken met mogelijkheden Tijdens de workshop kunnen deelnemers kennismaken met Virtual Reality. Zo kunnen zij ontspanning ervaren door bijvoorbeeld te zwemmen met dolfijnen, een (demo) ervaring opdoen over hoe het is om dementie te hebben en ontdekken op welke manier VR een onderdeel kan zijn van scholingen en trainingen over diverse onderwerpen. Magentazorg/
Horizoncollege
8 Doen, durf of de waarheid Op speelse wijze gaan we kijken naar verschillende benaderingen bij dementie, met voorbeeldsituaties. Deelnemers krijgen de kans om te onderbouwen waarom ze voor bepaalde benaderingen zouden kiezen in bepaalde situaties en welke waarden hierbij een rol spelen. Durf je creatief te zijn, out of the box te denken, leidt je iemand af of vertel je een leugentje om bestwil? Door met elkaar te delen, leren we van elkaar. Geriant
9 RIS medewerker ouderenzorg Ris is relatie Intimiteit Sexualiteit in de ouderenzorg, hoe belangrijk is dat, ouderen hebben daar ook nog steeds behoefte aan. Wilgaerdenleeker-
weidegroep 
10 Slimme hulpmiddelen Uitleg over beeldzorg Medido gps tracker en andere slimme hulpmiddelen. Omring


Workshopronde 2 & 4

Ronde 2 | 11:45 – 12:30 uur
Ronde 4 | 16:00 – 16:45 uur

# Titel Workshop Inhoud workshop Organisatie
1 De kunst van het verleiden “Verleiden” is een kunst die past bij een aangename benadering. Door de kunst van het verleiden sluit je aan bij de bewoner; alles begint met een goede observatie, wat zie je en wat heeft een bewoner van jou nodig?
In deze workshop gaan we samen onderzoeken welke mogelijke interventies je kan toepassen om bewoners te verleiden. Waarbij persoonlijke wensen en voorkeuren belangrijk zijn en de eigen regie behouden blijft.
Stichting JonkersZorg
2 Het Juiste Moment, over een functionele inzet van muziek en stilte in de LZ In de workshop voor de dementieparade nemen we de deelnemers op een interactieve manier en in vogelvlucht mee door de inhoud van de training ‘Het juiste moment’. Het Juiste Moment is een training die Bart en Maaike geven bij WZG Samen over een functioneel juiste inzet van muziek en stilte in de zorg, gebaseerd op de kennis over muziek en muziektherapie, en vanuit de wensen en behoeften van de bewoners.
Als we het over een goede inzet van muziek hebben dan gaat het automatisch ook over een goede en bewuste inzet van stilte. Muziek heeft tal van (wetenschappelijk bewezen) positieve effecten. Maar als we dag in dag uit de hele dag muziek horen, of op de verkeerde momenten/verkeerde manier, raakt ons brein totaal overprikkeld, met alle gevolgen van dien.
De training is bedoeld voor alle collega’s die in de directe zorg voor bewoners werken. De training leidt op tot de functie: taakdeskundige muziek. In de training wisselen theorie en praktijk elkaar af; dat zal ook het geval zijn in de workshop op de dementieparade.
WZG Samen
3 Niemand is een klier voor zijn plezier klein stukje theorie over onbegrepen gedrag en dan aan de hand van korte sketches interactie met de deelnemers Omring
4 Je neus achterna Van appeltaart tot aftershave
Geur als drager van emoties en herinneringen
Zoete herinneringen aan het petroleumstelletje op het aanrecht van je grootouders, de bloeiende ligusterhaag in de zomer, de 47/11 die ontsnapte als je moeder haar handtas opendeed… Het zijn niet zozeer de beelden, maar vooral de geuren die je brengen naar tijden van weleer. Naar thuis, de warmte, veiligheid.
WarmThuis
5 Dementie hoe voelt dat Op een interactieve manier gaan de deelnemers ervaren hoe het voelt om dementie te hebben. Dit word gedaan doormiddel van een bingo waar men als prijs een beleving wint. Er komen 7 voorbeelden aan bod en bij elk voorbeeld komt de nodige informatie en dit zal ook de groep inspireren om mee te discussiëren over de onderwerpen. Voorafgaand aan de workshop zingt de trainer een lied waarvan de tekst zo pakkend is dat men geraakt word. Stichting Alkcare
6 Centeren Wanneer een client zich bij jou thuis voelt, dan weet je dat er een connectie is die op meer berust dan alleen woorden. Het is een grondhouding wat direct herkenbaar is en voelbaar is voor de client met dementie. Dit kunnen we bereiken door onszelf te centeren. Wanneer je gecenterd bent, voel je je kalm en in controle van je eigen emoties. Centeren betekend dat je niet afgeleid bent door de dingen die geweest zijn en ook niet door de dingen die nog komen gaan. Centeren is met aandacht in het moment zijn. Hoe doe je dat?  Omring
7 Ethische dilemma’s bij mensen met dementie

In de zorg voor mensen met dementie kunnen allerlei ethische dilemma’s spelen.
Bijvoorbeeld: hoe ga je om met situaties waarin je een persoon met dementie zoveel mogelijk vrijheid wil geven, maar dat je een risico loopt dat deze persoon valt of verdwaalt? Een belangrijke waarde is hier de vrijheid van deze persoon die je niet wilt inperken, maar waarbij wel de veiligheid van deze persoon in geding komt.

In deze workshop verkennen we wat voor dilemma’s er zoal kunnen spelen in de zorg voor mensen met dementie en welke waarden daar vaak een rol bij spelen. Zo zal je een ethisch dilemma voor jezelf in de praktijk beter leren herkennen.
Daarna gaan we aan de slag met een ethisch dilemma door vier stappen te zetten die je op weg helpen om een afgewogen keuze te maken in het omgaan met dit dilemma: verkennen, onderzoeken, afwegen en besluiten.

Magenta
8 Slikken en verslikken Techniek en hulpmiddelen rondom slikken, eten, presenteren van eten Woonzorggroep Samen
9 ntb STApsgewijs Onwelbevinden en Pijn bij dementie de baas Evean Zorg Zaanstreek/Waterland
10 Hoe maak je op een creatieve manier verbinding Meenemen in de workshop en zullen de deelnemers laten ervaren hoe je verbinding kan maken met een glimlach Geriant